Flæskesteg med råmarinerede squash og sværcrutoner

Flæskesteg betyder ikke nødvendigvis brun sovs og kartofler, så server den i stedet med råmarinerede squash og sværcourtoner. Det smager fantastisk og er en perfekt ret, hvis du skal have gæster. Rigtig god fornøjelse.

  • 90
    Minutter
  • 4
    Personer

  • del

Det skal du bruge

  • 800 g kam fra gris med svær, uden ben
  • 2 spsk groft salt
  • Peber
  • 1-2 laurbærblade
  • 1 løg
  • Sauce
  • 2-3 dl sky
  • 1½ spsk hvedemel
  • 2 spsk balsamico eller frugteddike
  • Evt. 1 spsk ribsgelé
  • Saucekulør
  • Råmarinerede squash med sværcroutoner
  • 6 skiver svær med max 1-2 mm fedtkant
  • ½ baguette eller lignende, ca. 150 g
  • 1 fed hvidløg
  • 1 squash, ca. 350 g
  • ½ citron
  • 1 spsk olie
  • Ca. 50 g rucola eller spæde salatblade
  • Tilbehør
  • 750 g kartofler
  • Energifordeling og – indhold pr. person
  • Energi (kJ): 2500
    Energi (kcal): 595
    Protein (E%): 32
    Fedt (E%): 28
    Kulhydrater (E%): 40
    Alkohol (E%): 0
    Energi (kJ): 2945
    Energi (kcal): 700
    Protein (E%): 27
    Fedt (E%): 39
    Kulhydrater (E%): 34
    Alkohol (E%): 0

Sådan gør du

  • Gå ridsningen af sværen efter, da det nogle gange kan knibe med ridser i siderne. Ridserne skal gerne gå ned til kødet i hele fedtlaget. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene. Krydr kødet med salt og peber. Læg laurbærbladene under stegen. Hæld 3 dl vand i en lille bradepande, læg løg i skiver i vandet. Læg en rist over. Læg kødet på risten. Læg evt. sammenkrøllet stanniol under kødet, for at få sværen til at ligge så vandret som muligt. Stik et stegetermometer ind midt i kødet. Stil stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader

  • Skær de ekstra skiver svær i 1 cm store stykker. Drys med lidt salt og læg dem enkeltvis i en stanniolfor, fad eller lignende. Stil den i ovnen ved siden af flæskestegen og steg til sværene er helt sprøde, og fedtet er smeltet af. Vend sværene et par gange under stegningen. Læg dem på køkkenrulle nogle minutter, når de er færdigstegte.

  • Steg stegen til centrumtemperaturen er 50 grader. Hvis sværen er sprød: Fortsæt stegningen ved 200 grader, indtil centrumtemperaturen er 62-65 grader. Hvis sværen ikke er sprød: Skru ovnen op på 250 grader, indtil centrumtemperaturen er 60-62 grader. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk.

  • Kog kartofler.

  • Skær brød i meget tynde skiver. Gnid skiverne med hvidløg. Læg brødet i ovnen og rist det sprødt. Tag brødet ud af ovnen. Skræl squash med en kartoffelskræller eller et julienne-rivejern. Vend squashen i 2 tsk citronsaft, olie, salt og peber og lad det trække 15 minutter. Lige før servering hældes væden fra squashen og skyllet rucolaen vendes i. Drys med svær og brød og server straks.

  • Tag stegen ud af ovnen og hæld skyen fra. Si skyen i en gryde og skum fedtet fra. Der skal være 2-3 dl sky - spæd til med vand, hvis der mangler væske. Ryst melet ud i ca. ½ dl vand og rør det i skyen. Tilsæt balsamico. Kog saucen igennem ca. 5 minutter under omrøring. Smag til med salt, peber og evt. ribsgelé. Giv saucen lidt kulør.

  • Skær sværene af flæskestegen. Skær fedtet af mellem svær og kød og kasser fedtet. Skær kødet i tynde skiver og pynt med sværene.

  • Tips

    • Vælg et stykke kam fra gris som er lige højt over hele stykket.
    • Hvis du vil have boblende svær, skal temperaturen op på 225-250 grader.
    • Hvis du ikke har et stegetermometer, så steg flæskestegen 1¼ – 1½ time.
    • Kødet er mest mørt og saftigt, når det er rosa – 62-65 grader i centrum. Hvis kødet får mere end 65 grader, vil det nemt blive tørt. Jo højere ovntemperatur, desto mere vil centrumtemperaturen i kødet stige i minutterne efter det er taget ud af ovnen.
    • Steg et større stykke kam fra gris – stegetiden er den samme. En rest flæskesteg kan bruges til flæskestegssandwich, biksemad mv.
    • Hvis sværen ikke er sprød, når kødet er 65 grader i centrum: Tag stegen ud af ovnen. Skær sværen af og del sværene enkeltvis og læg den i ovnen ved 225-250 grader til de er sprøde. Jo højere temperatur, jo hurtigere bliver de færdige – men jo større er risikoen også for, at de bliver for mørke.
    • Lav ekstra flæskesvær og brug dem som snacks.