Klassiske frikadeller

Her får du en fantastisk grundopskrift på helt klassiske frikadeller. Denne opskrift er alt du har brug for, for at blive en ægte frikadelle-helt - både blandt de yngre og de ældre. Prøv den og prøv den så igen og sørg for, at den kommer til at sidde på rygraden. God fornøjelse.

  • 30
    Minutter

  • Personer

  • del

Det skal du bruge

  • 500 g hakket gris eller grise- og kalvekød, ca. 10% fedt
  • 2 løg
  • 1-1½ tsk salt
  • ½ tsk peber
  • 2 æg
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vand, mælk eller mørk øl
  • 1½ spsk olie
  • Energifordeling og – indhold pr. person

Sådan gør du

  • Skræl og skær løg i tern.

  • Bland kød med alle ingredienser, på nær olie, som skal bruges til stegning. Rør i farsen til den er sammenhængende og kan formes til frikadeller med en ske.

  • Lad olie blive varm på en stor pande ved god varme. Eller steg frikadellerne i flere portioner på en mindre pande. Olien skal være så varm, at ”det siger lyde”, når de første frikadeller kommes på panden. Brun dem 2 minutter på hver side, skru ned til middel varme og steg dem ca. 4 minutter på hver side. De skal være brune og gennemstegte. Skær fx én over og check, om den er gennemstegt.

  • Tips

    • Hvis farsen er rørt for lidt, er den for løs og falder fra hinanden, og er den rørt meget fast, fx hvis man bruger maskine og rører for længe, så bliver frikadellerne som ”kanonkugler”.
    • Stil rørt fars i køleskabet, hvis du ikke er klar til at stege frikadellerne med det samme.
    • Man kan også bruge 50/50 gris- og oksekød til farsen.
    • Farsen kan krydres med hvidløg, rosmarin, timian, muskatnød eller hvad du har lyst til – det er kun fantasien, der sætter grænser.
    • Retten kan laves med hakket kød med en lavere eller højere fedtprocent, hvilket selvfølgelig vil give en mere mager eller fed frikadelle. Dog optager den magre frikadelle lidt fedt fra panden, mens den fede afsmelter fedt på panden.
    • Når du steger en portion frikadeller, kan dem, du ikke spiser straks, gemmes i køleskabet et par dage eller fryses ned i en fryseegnet plastpose til senere brug.
    • Brug fx frikadellerne til opskriften Frikadeller med kartoffelsalat.