Minutkoteletter og blomkålsgratin med parmesan

Gratin er en fransk ret og laves oprindeligt af forskellige rester fra tidligere dages måltider. Men i denne opskrift er resterne skiftet ud med blomkål og er blevet til blomkålsgratin serveret med minutkoteletter med timian. Resultatet er intet mindre end nemt, fantastisk og smagfuldt. Og det gode ved ting i fad er jo, at det nemt kan varmes op igen dagen efter. Bon appetit!

  • 40
    Minutter
  • 4
    Personer

  • del

Det skal du bruge

  • Timian-koteletter
  • 4 koteletter, 2 cm tykke, ca. 125 g
  • 5 kviste timian
  • ¼ tsk salt
  • Peber
  • 2 tsk olie, fx olivenolie
  • Blomkålsgratin
  • 1 blomkål, ca. 500 g
  • ½ tsk olie, fx olivenolie
  • 30 g parmesan
  • 1 citron, usprøjtet
  • 4 æg
  • 1 dl yoghurt natural 2%
  • 1 dl letmælk
  • 2 knivspidse revet muskatnød
  • ½ tsk salt
  • Peber
  • 2 skiver daggammelt brød, 100 g i alt
  • Topping
  • 1 bundt bredbladet persille
  • Energifordeling og – indhold pr. person
  • Energi (kJ): 1560
    Energi (kcal): 380
    Protein (E%): 48
    Fedt (E%): 32
    Kulhydrater (E%): 20
    Alkohol (E%): 0

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

  • Skyl og hak timian. Dup koteletter tørre med køkkenrulle. Krydr med timian, salt og peber. Lad dem stå lidt.

  • Del blomkål i små stykker på ca. 2x2 cm. Brug det hele – også stokken. Skyl blomkålsstykkerne i koldt vand og afdryp grundigt.

  • Smør et ildfast fad med olie og fordel blomkål i fadet.

  • Riv parmesanost. Skyl citron og riv skallen.

  • Pisk æg, yoghurt, mælk, halvdelen af parmesanen, revet citronskal, revet muskat, salt og peber sammen til en æggemasse.

  • Skær brød i tern og kom op i fadet til blomkålen. Hæld æggemassen ud over og vend det hele godt rundt. Drys den sidste halvdel parmesan på toppen.

  • Sæt fadet i ovnen og bag i 20-25 minutter. Gratinen er færdig, når æggemassen har sat sig og blomkål og brød er bagt gyldent og sprødt.

  • Skyl og hak persille.

  • Varm olie på en pande ved god varme. Der skal være så meget smæk på kogepladen, at det siger ”ssszzzzss”, når du smækker kødet på panden. Brun koteletterne ca. 1 minut på hver side. Skru ned til middel varme og steg dem færdige – de skal have 2½-3 minutter på hver side. Så får de en flot stegeskorpe og er stadig saftige og let rosa i midten.

  • Drys persille over blomkålsgratinen når den er bagt færdig og server med timian-koteletter.

  • Tips

    • Hvis dine koteletter er 1½ cm tykke skal du først brune dem 1 minut på hver side og så stege dem 1½-2 minutter på hver side ved middel varme.
    • I stedet for blomkål kan du lave gratinen med jordskokker, broccoli, spidskål eller savoykål.
    • Du kan også servere en grøn salat sammen med retten.
    • Du kan skære en lille flig ned i hjørnet af koteletten for at kontrollere, at kødet er svagt rosa. Hvis kødet stadig er råt, skal det steges ca. 1 minut mere. Hvis kødet næsten er færdigstegt, så tag det op på fad eller tallerken og løg et stykke stanniol over. Så steger kødet videre i nogle minutter, og det er perfekt til servering.