Mørbradbøffer med dukkah og bulgursalat

Mørbradbøffer med dukkah og bulgursalat med tørret frugt - en perfekt ret, når du skal have gæster. Dukkah er oprindeligt en egyptisk krydderiblanding, der findes i et hav af varianter. Her er blandingen kommet i selskab med gris - og det smager fantastisk. Velbekomme.

  • 60
    Minutter
  • 3
    Personer

  • del

Det skal du bruge

  • 1 afpudset mørbrad fra gris, ca. 500 g
  • Salt og peber
  • 40 g dukkah – se opskrift nedenfor
  • 1 spsk honning
  • ½ citron
  • 1 spsk olie
  • Yoghurt med citronskal
  • 1-1½ dl fast yoghurt, skyr og lignende
  • Citronskal fra citronen der bruges i de øvrige dele af opskriften.
  • Bulgursalat med tørret frugt
  • 35-40 g tørrede abrikoser
  • ½ fed hvidløg
  • 1-2 forårsløg
  • ½ potte mynte
  • 1 lille bundt persille
  • 2½ dl vand
  • 1½ dl bulgur
  • 35-40 g tørrede tranebær
  • 1 citron
  • 1 spsk olie
  • Dukkah
  • 75 g hasselnødder eller mandler
  • 2 spsk sesamfrø
  • 3 spsk korianderfrø
  • 1 spsk hel spidskommen
  • 1 spsk grønne eller sorte peberkorn
  • 1 tsk fennikelfrø
  • 2 spsk solsikkekerner
  • 1 tsk flagesalt
  • 1 tsk paprika
  • Energifordeling og – indhold pr. person
  • Energi (kJ): 2620
    Energi (kcal): 625
    Protein (E%): 29
    Fedt (E%): 32
    Kulhydrater (E%): 39
    Alkohol (E%): 0

Sådan gør du

  • Dukkah: Rist hasselnødder på en tør pande, til skallerne begynder at falde af. Hæld dem ud på et viskestykke og gnid de løse skaller af. Rist sesamfrøene gyldne på panden og hæld dem i en skål. Rist korianderfrø ½ minut. Tilsæt spidskommen, peberkorn og fennikelfrø og rist det hele i ca. 1 minut til det ’hopper’. Hæld krydderierne i en morter eller kværn og knus dem. Hak nødderne groft i en foodprocessor og tilsæt sesam- og solsikkefrø. Kør et øjeblik med puls-knappen og bland dem med krydderier, salt og paprika. Opbevar i et glas med tætsluttende låg.

  • Rør yoghurt sammen med 1 tsk fintrevet citronskal. Smag til med salt og peber. Stil det i køleskabet til servering.

  • Skær abrikoser i strimler. Pil og knus hvidløg. Skyl forårsløg fri for jord og snit i strimler. Skyl mynte og persille og hak det.

  • Kog vandet i en gryde, tilsæt bulgur og rør rundt. Læg låg på og stil gryden til side i ca. 20 minutter. Løsn bulguren med en gaffel og lad den køle af. Overhæld abrikoser skåret i strimler og tranebær med kogende vand og lad det stå 5 minutter. Hæld vandet fra. Pisk 2½ spsk citronsaft, olie, knust hvidløg, salt og peber sammen og vend det i den afkølede bulgur sammen med abrikoser, tranebær, fintsnittede forårsløg og hakket persille- og mynteblade. Smag til med salt, peber og citronsaft.

  • Skær mørbraden i 9 lige store bøffer. Dup kødet tørt med køkkenrulle. Krydr bøfferne med salt og peber. Rør dukkah sammen med honning, 1 spsk citronsaft og ½ spsk olie. Vend bøfferne i marinaden. Lad dem trække 10-15 minutter. Kom ½ spsk olie på en pande ved middel varme og steg de marinerede bøffer 3-4 minutter på hver side. Pas på med varmen, for ”paneringen” bliver nem sort. Tag bøfferne af panden og læg dem på et fad.

  • Hæld resten af marinaden på panden, og lad det varme godt igennem i nogle minutter. Hæld det over de stegte mørbradbøffer. Læg evt. en klat yoghurt med citronskal på hver mørbradbøf eller server yoghurten til.

  • Tips

    • I stedet for mørbradbøffer kan bruges små koteletter uden fedtkant eller halve schnitzler.
    • Magert kød er mest mørt og saftigt, hvis det steges rosa.
    • Abrikoser og tranebær kan også koges sammen med bulguren.
    • Dukkah kan opbevares i et glas med låg og bruges som krydderi til mange forskellige retter.